sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Olipa kerran...

Ala-asteaikoinani jokaisen piti suorittaa vähintään viiden kirjan lukudiplomi lukuvuodessa, jotta pääsi jatkamaan seuraavalle luokalle. Kirjoja muutenkin lukevalle se tuntui lähinnä rangaistukselta. Pakotettiin lukemaan tiettyjä kirjoja ja tekemän typeriä tehtäviä. Mutta mieli muuttuu, nyt lukiossa ajatus kurssin ja diplomin ansaitsemisesta lukemalla kuulostaa melkein yhtä hyvältä kuin kurssi suklaan syönnistä *vink vink opetushallitukselle*. Kurssien kerryttäminen ja diplomin muodossa koituva kunnia jäävät kuitenkin toissijaiseksi, ja päämotiivina on rakkaus kirjoihin ja kirjallisuuteen. 

Vaikka meitä kirjafriikkejä (itse pidämme enemmän ilmaisusta kirjojen todellisen arvon tunteva ja niihin vihkiytynyt asiantuntija) pidetään oman lukunurkkamme rauhaan eristäytyvinä kummajaisina, tiedämme mekin, ettei Sormusta viety Mordoriin yhden hobitin voimin eikä D'Artagnan kukistanut Rihelieu'tä omin päin. Siispä me neljä olemme päättäneet yhdessä selvitä tästä luku-urakasta. Listalla on sellaisia kirjoja, joita useampi meistä aikoo lukea. Niitä analysoimassa on siis useampi kuin yksi ääni, joten erilaisia näkökulmia ja ajatuksia nousee varmasti esille. Joukkoon mahtuu myös paljon kirjoja, jotka käyvät vain yhden lukijan käsissä. Jokaisen pitää lukea 20 kirjaa jotka edustavat maailmankirjallisuuden ja suomalaisen kirjallisuuden klassikoita ja uudempaa tuotantoa. Lista ja ohjeet ovat nähtävissä täältä: http://lastukirjastot.fi/103110/fi/articles/lahden-kirjallisuusdiplomi

Aikaa on osalla ensi kevääseen ja osalla ensi syksyyn asti. Joten blogin elinajanodote on tällä hetkellä ainakin reilu vuosi, mutta kuka tietää, ehkä innostumme jatkamaan diplomin jälkeen. Se ainakin on varmaa, että lukeminen jatkuu. Kaikki muu onkin turhaa.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti